Dilekçeye eklenecek belgeler
- Varsa istenen bilgiyle ilgili yazı veya belgenin örneği (zorunlu değil)
- Tüzel kişi adına başvuruluyorsa yetki belgesi
Bilgi edinme başvurusu ne zaman kullanılır?
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, herkese kamu kurumlarından bilgi ve belge isteme hakkı tanır. Bir işin sözleşme bedeli, bir kararın dayanağı olan belgeler ya da sizinle ilgili bir işlemin kayıtları bu yolla istenebilir. Türkiye'de ikamet eden yabancılar da kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili bilgiler için karşılıklılık ilkesi çerçevesinde başvurabilir.
Başvuru, kurumun elinde bulunan veya görevi gereği bulunması gereken bilgi ve belgelere ilişkin olmalıdır. Ayrı bir araştırma, inceleme veya analizle yeni oluşturulması gereken bilgiler için kurum olumsuz cevap verebilir (m. 7). Kurumun daha önce yayımladığı veya kamuya açıkladığı bilgiler başvuruya konu olamaz; bu durumda kurum bilginin nerede ve ne zaman yayımlandığını bildirir (m. 8).
Dilekçede neler bulunmalı?
Kanun'un 6. maddesine göre dilekçede adınız soyadınız, imzanız ve oturma yeri ya da iş adresiniz bulunmalıdır. Tüzel kişi adına başvuruda unvan, adres, yetkili kişinin imzası ve yetki belgesi gerekir. Bu unsurları taşımayan başvurular işleme konulmaz.
- İstediğiniz bilgiyi tek tek ve açıkça yazın: belge adı, tarih aralığı, konu.
- Sınırı belirsiz 'tüm belgeler' türü talepler yerine somut belge isteyin.
- Görüş, yorum veya hukuki değerlendirme istemeyin; bu hak mevcut bilgi ve belgelerle sınırlıdır.
Nereye ve nasıl verilir?
Dilekçe, bilginin bulunduğu kurumun bilgi edinme birimine elden veya posta ile verilir. Kurumun bilgi edinme e-posta adresine de başvurabilirsiniz; bu durumda yönetmelikteki başvuru formunu doldurmanız ve kimlik doğrulama için T.C. kimlik numaranızı yazmanız zorunludur. Elektronik imzayla gönderilen başvurularda T.C. kimlik numarası aranmaz.
CİMER üzerinden de bilgi edinme başvurusu yapılabilir. Yanlış kuruma başvurduysanız kurum dilekçeyi bilginin bulunduğu kuruma gönderir ve durumu size yazılı olarak bildirir (m. 7).
Cevap süresi nasıl işler?
Kurum, istenen bilgi veya belgeye erişimi 15 iş günü içinde sağlar (m. 11). Bilgi kurum içindeki başka bir birimden veya başka bir kurumun görüşü alınarak sağlanacaksa süre 30 iş gününe çıkar; uzatma ve gerekçesi ilk 15 iş günü dolmadan size yazılı olarak bildirilmelidir. Kurum kopyalama gibi maliyetler için ücret isteyebilir; ücret bildirildiğinde süre kesilir ve ücret 15 iş günü içinde ödenmezse başvurudan vazgeçilmiş sayılır.
Başvuru reddedilirse ne yapılır?
Ret kararında gerekçe ve başvuru yolları belirtilmelidir (m. 12). Ret kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz edebilirsiniz; Kurul 30 iş günü içinde karar verir (m. 13). Kurul, itirazların ıslak imzalı dilekçeyle posta yoluyla veya e-Devlet üzerinden yapılmasını ve kuruma verilen dilekçe ile varsa cevap yazısının örneğinin eklenmesini istemektedir.
Kurula itiraz zorunlu değildir. Ret kararına karşı 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açılabilir ve Kurula itiraz bu süreyi durdurur. Kurum hiç cevap vermezse, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca 30 gün sonunda istek reddedilmiş sayılır.
Sık sorulan sorular
Bilgi edinme başvurusuna kaç günde cevap verilir?
Bilgi edinme başvurusu e-posta ile yapılabilir mi?
Bilgi edinme başvurusu ücretli mi?
Bilgi edinme başvurum reddedilirse ne yapabilirim?
Bilgi edinme başvurusu ile dilekçe hakkı arasındaki fark nedir?
Kaynaklar
Bu sayfa genel bilgi verir, hukuki danışmanlık değildir. Süre, yetkili merci ve harç gibi bilgiler değişebilir; işlem yapmadan önce yürürlükteki mevzuatı ve ilgili kurumu kontrol edin, gerekirse bir avukata danışın.