Bu dilekçe kimin için?
Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan ve kanuni bildirim süresine uyarak kendi isteğiyle işten ayrılmak isteyen işçi içindir. Dilekçeye ayrılma sebebi yazma zorunluluğu yoktur; sade bir bildirim yeterlidir.
Ücretin ödenmemesi, işverenin onur kırıcı söz veya davranışları ya da sağlık sebepleri gibi haklı bir nedenle hemen ayrılmak istiyorsanız bu şablon uygun değildir. Bu durumda İş Kanunu'nun 24. maddesine dayanan ve sebebin açıkça yazıldığı bir haklı nedenle fesih bildirimi gerekir.
Bildirim süresi nasıl hesaplanır?
- İşyerindeki çalışma süresi 6 aydan az: 2 hafta
- 6 ay ile 1,5 yıl arası: 4 hafta
- 1,5 yıl ile 3 yıl arası: 6 hafta
- 3 yıldan fazla: 8 hafta
Süre, bildirimin işverene ulaştığı tarihten başlar (İş Kanunu m. 17). Örneğin iki buçuk yıldır çalışan biri dilekçeyi 12 Ekim 2026'da teslim ederse altı haftalık süre 23 Kasım 2026'da dolar. Bu süreler en azdır; iş sözleşmesiyle artırılabilir.
Dilekçe nasıl teslim edilir?
- Dilekçeyi iki nüsha hazırlayıp imzalayın.
- Bir nüshayı işverene veya insan kaynakları birimine verin; diğer nüshaya teslim tarihini yazdırıp imza alın.
- İşveren teslim almaktan kaçınırsa dilekçeyi noter, iadeli taahhütlü posta veya işverenin KEP adresi üzerinden gönderin. Bu durumda süre, bildirimin işverene ulaştığı tarihte başlar.
İstifa bildirimi işverene ulaştıktan sonra kural olarak tek taraflı geri alınamaz; geri dönmek için işverenin kabulü gerekir. Bildirim süresinden önce ayrılmak isterseniz işverenle yazılı olarak anlaşın. Ayrılıştan sonra işverenin işten ayrılış bildirimini e-Devlet'teki SGK hizmet dökümünüzden kontrol edebilirsiniz.
Dikkat edilecek noktalar
- Bildirim süresine uymamak: Süreyi beklemeden işi bırakan işçi, bildirim süresine ait ücret tutarında ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olur (İş Kanunu m. 17).
- Kıdem tazminatı: İstifa eden işçi kural olarak kıdem tazminatı alamaz. Emeklilik aylığı almak amacıyla ya da yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını tamamlayarak ayrılma, muvazzaf askerlik ve kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde ayrılması kanunda sayılan istisnalardır (1475 sayılı Kanun m. 14).
- İşsizlik ödeneği: Bildirim süreli istifa, işsizlik ödeneğine hak kazandıran haller arasında yer almaz (4447 sayılı Kanun m. 51).
- Kullanılmayan izinler: Sözleşme hangi nedenle sona ererse ersin kullanılmayan yıllık izin süreleri ücret olarak ödenir (İş Kanunu m. 59).
Sık sorulan sorular
İstifa dilekçesi verdikten sonra kaç gün çalışmak gerekir?
İstifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?
İstifa dilekçesine sebep yazmak zorunlu mu?
Bildirim süresine uymadan istifa edilirse ne olur?
Kaynaklar
Bu sayfa genel bilgi verir, hukuki danışmanlık değildir. Süre, yetkili merci ve harç gibi bilgiler değişebilir; işlem yapmadan önce yürürlükteki mevzuatı ve ilgili kurumu kontrol edin, gerekirse bir avukata danışın.